Ugrás a kezdõlapra

FORGÓSZÍNPAD


Margit szigeti forgószínpad vázszerkezete

A margit szigeti szabadtéri színpadra tervezett forgószínpad vázszerkezete látható a képen, a gyártóműnél már készre szerelt, de faborítással még el nem látott állapotban. A forgószínpad hajtása a peremen történik dörzshajtóművekkel.

Átmérő 14 m, kerületi sebesség 0 - 1 m/s, teherbírás forgatáskor 120 kNA forgószínpad összeszerelése egy arénában

A Magyarországon a legnagyobb átmérőjű és legkissebb szerkezeti magasságú, a margit szigeti szabadtéri színpadra készült forgószínpad úgy lett tervezve, hogy könnyen szétszedhető és összeszerelhető legyen. A képen az István király produkcióra állítják fel a berendezést a székesfehérvári stadionban.

Kazetta mérete 15x15m, magassága 0,2 mJászai Mari Színház kazettás forgószínpad

A tatabányai Jászai Mari Színház számára készült kazettás forgószínpad vázszerkezete látható a képen a gyártóművi szerelés közeben még faborítás nélkül. A szerkezet részben önhordó kialakításánál fogva bárhol felállítható, nem csak a színpad tengelyében, hanem akár a nézőtér síma padlózatu részén is.

Átmérő 9 m, Kazetta mérete 10x10m, magassága 0,33 mVörösmarty Színház gyűrűs forgószínpad vázszerkezete

A Vörösmarty Színházba tervezett gyűrűs forgószínpad vázszerkezete látható a képen, a helyszínen már készre szerelt, de faborítással még el nem látott állapotban. Ennek a konstrukciónak az az érdekessége, hogy a gyűrű is és a forgótárcsa is belső alátámasztás nélküli kialakítású, az alátámasztás csak a peremen történik. A forgószínpad közepe 4x4 m kiszerelhető felületet tartalmaz, a gyűrűben 4db 1x1 m-es nyílás található a személyi süllyedő számára. A forgószínpad hajtása a peremen történik dörzshajtóművekkel.

Átmérők 12/8 m, kerületi sebesség 0 - 1 m/s, teherbírás forgatáskor 150 kNVörösmarty Színház gyűrűs forgószínpad alulnézet

Vörösmarty Színház gyűrűs forgószínpad alul-nézete látható a képen. Jól látszik, milyen nagy alsószínpadi tér áll rendelkezésre a peremen futó forgószínpad alatt.

Operett Színház dobforgó építés közben

Magyarországon a második dobforgó amit terveztünk az Operett Színházba lett beépítve. A képen a már összeszerelt dobforgó-vázszer-kezet látható faburkolat nélkül. A berendezés hasonló a Madách Színházba készülthez, a különbség az alépítmény magasságának jelentős csökkentésében van. Ez a forgószínpad is tartalmaz 3 db 6x2 m alapterületű süllyedő pódiumot, egy speciális, oldalra nyíló gépi működtetésű csapdafedelet, és számtalan nyílást a személyi süllyedő valamint a mobil tehersüllyesztő számára.

Operett Színház próbatermi forgószínpad részlet hajtásegységgel

Az Operett Színházban a próbateremi haszná-latra készült a képen látható kis építésű magasságú, mobil forgószínpad. Ez a beren-dezés képes a nagyszínpadi dobforgó minden funkcióját hűen lekövetni. A berendezés szétszedhető, szállítható, másutt összeállítva működtethető mobil kialakítású.

Operett Színház kazettás forgószínpad

Az Operett Színház dobforgójában lévő 6x6 m-es süllyedő felületre terveztük a képen látható kazettás forgószínpadot. Ez a rádió távirá-nyítású légpárnás továbbítású forgószínpad a főszínpadon bárhová eltolható és leállítható. A dobforgóval szinkronban is képes forogni, emelés-süllyedés közben is.

Madách Dobforgó vázszerkezete a gyártóműben

Először Magyarországon a Madách Színházba terveztünk dobforgót. A felül 13 m alul 11 m átmérőjű 4,6 m szintkülönbségű dobforgó egy nagyméretű csapágyon forog. A középen szabadon hagyott nyílásba 3 db 6x2 m-es süllyedő pódiumok kerültek, így a forgószínpad forgás közben is el tud látni emelési feladatokat, 6x6 m legnagyobb alapterülettel. A peremen lévő nyitott felületek közül kettőbe gépi működtetésű csapdafedelek lettek beépítve. Ezek a nyílások az 1x3 m-es mobil teheremelő berendezés és a személyi süllyedő számára készültek.

Szegedi Nemzeti Színház szabadtéri színpad szerelhető forgószínpad a Dóm téren

A Szegedi Nemzeti Színház szabadtéri színpa-dára általunk tervezett szerelhető forgószínpad látható a képen szerelés közben. Ennek a forgószínpadnak a különlegessége a 13 m átmérő melletti faburkolattal együtt mindössze 20 cm magassága. A hajtás feszített lánccal történik a Dóm tér alatti pincéből.